وقتی از زبان بزرگترها میشنوید که بچهها بیفکر و نادان هستند احتمالا ناراحت یا برافروخته میشوید، حتی اگر بین خواهر و برادرهایتان منطقی و مستقلترین بچه خانواده بوده باشید. اما رفتار غلط بعضی از فرزندان باعث بهوجود آمدن چنین تفکر رایجی بین پدر و مادرها شده است؛ فرزندانی که بیحساب و کتاب برای خرید بازیهای کامپیوتری یا دانلود اپلیکیشنها دست در جیب والدین میکنند و گاهی بی هیچ دقتی از سایتهای آلوده به تروجان و بدافزار اقدام به دانلود اپلیکیشن میکنند.
به زبان ساده میگوییم؛ در اینترنت فرصتی برای بیعقلی و اشتباه نیست. اینکه همچون کتاب داستانهای کودکان اینترنت را شبیه جامعهای پر گل و بلبل فرض کنیم که در آن همه با هم مهربان هستند و میخواهند به یکدیگر کمک کنند اشتباه بزرگی است. دنیای بزرگ اینترنت بازتاب دقیقی از دنیای واقعی است که در آن هم آدمهای خوب وجود دارد و هم آدمهای بد. اما مهاجمان و کلاهبرداران سایبری در این دنیای بی در و پیکر با ماسکی بر صورت در کمین کاربران هستند تا از آنها سواستفاده کنند.
این توضیحات برای آن نبود که شما را به آدم محتاط و محافظهکاری تبدیل کنیم، بلکه تنها میخواهیم نسبت به خود و والدین خود هوشیارتر باشید، بهخصوص اگر آنها (که قدیمیتر از شما هستند و احتمالا با فناوریهای جدید زیاد میانه ندارند) به امنیت سایبری توجه نکنند. متاسفانه بسیاری از بزرگترها پیشپا افتادهترین اصول امنیت اینترنت را نیز نادیده میگیرند؛ برای مثال سادهترین رمز عبور ممکن (مثل 123456) را انتخاب میکنند یا به آسانی طعمه سایتهای فیشینگ میشوند. اما مطمئن باشید که شما میتوانید به بزرگترها نکات زیادی درباره نحوه رفتار و گشت و گذار در اینترنت بیاموزید.
با این اصل پا در اینترنت بگذارید که همه دروغگو هستند، مگر آنکه خلافش ثابت شود. به این ترتیب برای والدین خود توضیح دهید چند اصل ساده و مهم را توضیح دهید:
* تمام کاربران اینترنت همانی نیستند که ادعا میکنند؛ کسی که او را یک «مهندس برنامه نویسی» تصور میکنید ممکن است نوجوانی باشد که حتی از پس تکالیف مدرسهاش برنمیآید، دختری با عکسها و پروفایل چشمنواز شاید مرد بیکار و شکمگندهای باشد که هزاران کیلومتر آنسوتر فقط نقش دختری با عکسها و پروفایل چشمنواز را بازی میکند و حتی بعید نیست مردی خوش قد و قواره با عکسهای لوکس در واقع فردی عقدهای باشد که برای ارضای عقبافتادگیهای خود در زندگی این نقاب را به صورت زده است.
* این مساله در مورد وبسایتها نیز صادق است. به یاد داشته باشید که هر وبسایتی قابل اعتماد نیست. بعضی از سایتها ممکن است برای مقاصد سودجویانه اطلاعات غلطی را به شما نمایش دهند. همیشه اصالت یک مطلب و موضوع را از منابع مختلف و ترجیحا منابع معتبر و شناخته شده چک کنید و تردیدهای خود را با بزرگترها درمیان بگذارید.
در هر خانوادهای معمولا یک آدم فنی یا آچار به دست پیدا میشود؛ شما هم میتوانید کارشناس فنی امنیت سایبری خانواده خود باشید.
منبع: کسپرسکی آنلاین
* کسپرسکی اسم یکی از بزرگترین شرکتهای امنیتی و سازنده آنتی ویروس است که برخی از کاربران اشتباهاً این شرکت و محصولات آنتی ویروس آن را با عناوینی نظیر کسپرسکای،کاسپرسکی، کسپراسکی، کسپراسکای، و یا کاسپراسکای نیز میشناسد. همچنین لازم به ذکر است مدیرعامل این شرکت نیز یوجین کسپرسکي نام دارد.